^Back To Top

AKTUALNOŚCI

20. Świąteczna zbiórka Żywnosci

Dwudziesta, jubileuszowa, świąteczna zbiórka żywności odbędzie się już w najbliższy weekend, od  25 do 27 listopada. W naszym regionie akcję organizuje Świętokrzyski Bank  Żywności w Ostrowcu Świętokrzyskim.

Czytaj więcej...

Zarząd Banku Żywności w Ostrowcu Świętokrzyskim

MARIA ADAMCZYK - Prezes Stowarzyszenia

 FELICJA STYCZYŃSKA - Wice Prezes Stowarzyszenia

 ARKADIUSZ BINENSZTOK - Wice Prezes Stowarzyszenia

Marianna Ćwiek - Sekretarz Stowarzyszenia

 ELŻBIETA KRAWCZYK - Skarbnik Stowarzyszenia

 

 

Misja

Celem naszych działań jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności oraz zmniejszanie obszarów

niedożywienia na terenie regionu świętokrzyskiego poprzez rozdawanie artykułów żywnościowych ludziom biednym za pośrednictwem organizacji pozarządowych.

 

 

 

JAK DZIAŁAMY

  1. Wyszukujemy  rezerwy  żywności produkowanej w nadmiarze,
  2. Pozyskujemy  pełnowartościową żywność - szczególnie niehandlową  lub o krótkich terminach przydatności do spożycia, 
  3. Gromadzimy  rezerwy  żywności i prowadzimy ich  racjonalną dystrybucję, 
  4. Organizujemy publiczne zbiórki żywności przy pomocy zadaniowych grup wolontariackich -„Świąteczna Zbiórka Żywności” i Zbiórka Żywności „Podziel się Posiłkiem”
  5. Zajmujemy się promowaniem postaw przeciwdziałających marnotrawstwu żywności.


 

POPZ 2014-2020 informacje ogólne

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 [POPŻ] współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

PO PŻ przyczyniać się będzie do ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego.

Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.

Organizacje realizujące proces dystrybucji artykułów spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących zobowiązane są prowadzić działania w ramach środków towarzyszących mające na celu w szczególności:

  • włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych,
  • pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej),
  • wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.

Poza powyższymi działaniami realizowanymi w ramach działań statutowych organizacji, prowadzone będą również działania współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w formie:

  1. warsztatów kulinarnych dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów i dietetyków pokazujących różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych,
  2. warsztatów dietetycznych i dotyczących zdrowego żywienia,
  3. programów edukacyjnych mających na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności,
  4. warsztatów edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych).

Dodatkowo, każda z organizacji partnerskich regionalnych (OPR – np. Banki Żywności) i organizacji partnerskich lokalnych (OPL – m.in. organizacje partnerskie Banków  Żywności) we współpracy z ośrodkami pomocy społecznej (OPS) zobowiązana jest:

  • dostarczać odbiorcom pomocy informacje o miejscach, w których osoby mogą skorzystać z działań w ramach projektów EFS oraz pomoc osobom potrzebującym w korzystaniu z takich działań,
  • współpracować z OPS w celu udzielenia pomocy osobom korzystającym ze wsparcia FEAD na drodze do aktywizacji społecznej,
  • oceniać w uzgodnieniu z OPS czy poszczególne osoby objęte pomocą żywnościową wymagają wsparcia aktywizacyjnego oraz informować odbiorców końcowych o możliwościach uzyskania takiego wsparcia ze środków EFS w poszczególnych regionach (informowanie o możliwości uczestnictwa w konkretnych projektach),
  • kierować osoby zgłaszające chęć korzystania z pomocy żywnościowej do OPS celem oceny w zakresie możliwości objęcia wsparciem aktywizacyjnym.

 

ŹRÓDŁO: http://www.mpips.gov.pl/pomoc-spoleczna/programy/program-operacyjny-pomoc-zywnosciowa-2014-2020-popz/podstawy-prawne/

Pomoc Żywnościowa jest dystrybuowana z Banków Żywności  [Organizacja Partnerska Regionalna - OPR] do Organizacji Charytatywnych [Organizacji  Partnerskich Lokalnych – OPL]. 

 

Copyright © 2013. Bank Żywności w Ostrowcu Świętokrzyskim  Rights Reserved.